Blog

Profita de experienta noastra si de facilitatile excelente pe care ti le oferim.

Lista neagra (Blacklist) & Lista alba (Whitelist) in email marketing

Lista neagra (Blacklist) & Lista alba (Whitelist) in email marketing
Leonard Latescu
29 July 2010

Intelegerea listei negre (Blacklist)

Lista neagra (Blacklist) reprezinta lista unor adrese IP care au fost raportate ca trimit emailuri cu continut nesolicitat. Daca ajungi in aceasta lista din greseala, recomandarea este sa contactezi administratorul acestei liste si sa afli procedura de inlaturare. Pentru acest lucru trebuie sa dovedesti ca mesajul tau a fost trimis doar catre destinatari care si-au dat aceptul pentru acest lucru (ex. furnizarea catre admin a adreselor de email, IP-urilor si momentul in care destinatarul si-a dat acceptul).

Odata indeplinita aceasta procedura vei fi inlaturat din lista neagra (Blacklist) in cateva zile. Pentru a afla acest lucru va puteti verifica IP-ul de expediere al campaniei pe www.abuse.ro – RomanianBlacklist pentru Romania si http://www.openrbl.org si http://www.dnsstuff.com liste internationale.

Daca folositi o platforma online de email marketing, furnizorul acestui serviciu va tine legatura cu ISP-urile si administratorii de liste neagre (Blacklist).

Exista numeroase organizatii de monitorizare a spammului, precum SpamHaus sau SpamCop care au drept sarcina stabilirea unor astfel de liste negre care apoi sunt date mai departe catre ISP sau chiar catre utilizatorii de rand. De mentionat este ca exista o multitudine de astfel de liste, ceea ce inseamna ca o adresa poate aparea in lista neagra a celor de la SpamCop, nu si in cea a celor de la SpamHaus.

Cuvinte blocate si lista alba (Whitelist)

Yahoo, MSN sau AOL blocheaza milioane de mesaje avand la baza numeroase filtre. Aceste filtre analizeaza cu atentie cuvintele folosite in cadrul subiectului emailului sau in continutul mesajului si blocheaza aceste mesaje. Exemple de cuvinte sau grupuri de cuvinte blocate aunt: FREE, You-re A Winner!, No Cost etc. Deasemenea evita folosirea majusculelor, simboluri ale unor monede (€, ₤, $), semne de exclamare sau alte semne (%) in editarea liniei subiectului, deoarece acestea declanseaza anumite filtre.

Pe langa numeroasele filtre de blocare a mesajelor nesolicitate (Spam) s-au creat si listele albe (Whitelist), liste de adrese email, IP care si-au creat o reputatie privind respectarea regulilor si standardelor. Daca ai reusit aceasta performanta, livrabilitatea mesajelor tale din campanii va creste considerabil. Majoritatea importantilor ISP precum AOL, Yahoo, Earthlink, Juno sau Netzero gestioneaza astfel de whitelist-uri.